Attack är bästa försvar

I en narcissistisk grupp människor finns alltid de som försvarar och skyddar gruppens dysfunktion, på engelska Flying Monkies. Dessa är människor som inte själva är i toppen av pyraminden men delatar i spelet och då det handlar om
om en grupp som styrs av en sårbar Narcissist (covert), alltså en som på ytan verkar blygsam, perfekt och utsatt för onda atacker så är det säkraste teckent på dysfunktionen just hur dessa agerar . Jag dömer ingen, jag har själv agerat Flying Monkey och/eller passiv då jag varit i relationer med denna sorts problematik (största delen av mina 55 första år…) man vet nånstans att något är väldigt fel men man har svårt att sätta fingret på vad/vem…. ofta tar man faktiskt själv på sig skulden….

En primitiv överlevnadsstrategi….

Dessa Flying Monkies ”uppgift”, enligt mig och de flesta sakkunniga, tämligen omedvetet, är att agera för att skyda, försvara, berömma, den egna gruppen och dess ledare, ibland informell… Förutom detta så utför de också ledarens smutsiga hantverk i syfte att tysta och oskadliggöra ett mer eller mindre verkligt hot mot den officiella bilden av att allt är som det skall. En riktigt ”skicklig” Sårbar Narcissist kan styra det mesta utan att omgivningen har en aning om vad som pågår, och den som inte fullgör sin uppgift, börjar genomskåda eller är för klumpig blir själv, utan minsta tvekan offrad.

Spelet i Vita Huset, kring Trump, som i o f s är en Grandios narcissist som knappast är blygsam :D, visar ganska tydligt både på vad flying monkies är (i hans fall ofta människor som har betalt för det de utför) men också hur lättvindligt han avskedar dem då de gjort bort sig eller inte längre håller måttet…. För en narcisissist är alla människor utbytbara och någonstans vet de också det….. Detta gör att en grupp där denna dynamik fått fäste i princip blir självrensande, den som inte rättar in sig i ledet blir snart utfryst och lämnar i många fall självmant.

Alla kan offras närsomhelst, även ”vänner” som hjälpt dem att dölja oegentligheter i 25 år…. Riktigt så länge har inte Stackars Sarah hängt med. Hon efterträdde denna stjärna i juli 2017 (Klar sevärt klipp 😀 😀 ) men har varit inblandad i amerikansk politik sen hon var 10…. Hon får dock kämpa rätt hårt för att försvara ”sin” president och börrjar, särksilt med tanke på sin låga ålder (36 år…)  se väldigt trött ut…. Undrar hur länge hon kommer att stå ut..

Här är några ytterligare klipp från Vita huset, rena skolexemplet på hur Narcisstiskt organsierade ”familjer” fungerar…. Trumps Hämnd på avhoppad Genral (2 min) Nästa visar verkligen på hur det är att försöka diskutera med en Flying Monkey CNN interview med Political Adviser (12 min men mycket sevärt…)  och så The President has done nothing wrong (1,5 min) och så när Trumpen själv ”säger ifrån” mer primitivt som när jag bara uppmanas att hålla tyst och skämmas 😉 Trump attacks journalist, de 3 första minuterna är bäst, bara hans kroppsspråk, tragikomiskt, patetiskt…. 😀 😀

Exempel från Brf Söderbysjön

Jag förstod redan vid första konfrontationen i maj 2016 att denna typ av problematik fanns i Brf Söderbysjön (om än i en mycket mera diskret form än i Vita Huset….) Det var inte bara jag som förstod att jag förstod (även om det måhända skedde mer undermedvetet) och blev efter min inledande förolämpning/trots och öppna kritik mot styreslsen en måltavla/syndabock som till varje pris måste bort … Min histora med Brf Söderbysjön Eftersom styreslen i sin helhet verkade så anonymt med endast ordf som representant i de fåtal mail som inte gick via extern jurist så var jag inte helt säker på vem som var spindeln i nätet, eller hur många som var eller skulle komma att bli mina fiender . Jag märkte dock snabbta att många då jag talade med dem höll med mig om att något var fel men ingen vågade/ville/orkade ta tag i det medan andra bara var märkligt undvikande…. Kognitiv Dissonans (länk till kommande post)

Därför gick jag ut lite försiktigt men fick omedelbart en hel del reaktioner. Sällan av någon som ens själva var med i styreslen men samtliga med mer eller mindre nära band. Det jag stötte på var alltifrån klumpiga attacker till men ”sofistikerade” inlägg från Admin. För mig blev det lite av att rita en karta och ett bevis på att dysfunktionen och rädslan var mer utbredd och ”inarbetad” än jag trodde…..

Mina första försiktiga sonderingar….

Mina första inlägg gjorde jag i föreningens egna Facebookgrupper, som ett uttryck för ilska utan förklaring (då jag fått brevet om avslag på fortsatt rätt att hyra i andra hand. Detta var ett litet citat från Göta Kanal …. i gruppen ”Bästa gården…” Reaktioinen lät inte dröja på sig. Tyvärr är detta inlägg nu bortplockat av en av gruppens ”vuxna och ansvarstagande” Admin så jag kan inte dela de kommentarer jag fick.

Med texten att det var styrelsen som skitit i det blå skåpet. Detta blev genast angripet men hur minns jag inte eftersom en (flera?) av Admin verkar ha plockat bort det (måste forska i hans koppling till styrelsen…)
Det andra jag skrev var ett svar på ett inlägg i gruppen ”Söderbysjöns Gårdar”
Anni verkar ha tagit på sig ett särskilt ansvar att bevaka mig (hon har gjort det även i Gruppen för Bastu vid sjön Flaten och i ”Bagis!”.) Den andre håller jag anonym eftersom inlägget är från en sluten grupp (varsågod!) men personen i fråga är partner till en i styrelsen. Hursomhelst, jag uppmanas att, skärpa mig, skämmas och att ta mina problem med styrelsen med dom…..

Det dröjde bara två dagar…. En kombination av lättkränkta och rädda/godtrogna människor…. Notera dock att admin skrivit att gruppen även inkludrar andrhandshyrare 🙂 Antingen så kände hen till styreslens ”konflikt med mig eller har hen fått det påpekat av någon som härt av sig som helst skulle se mig blockad…

Så ett lite tuffare inlägg… ( ”Söderbysjöns Gårdar”)
Detta fick faktiskt ligga kvar så det finns kanske ändå lite hopp…. kommentarer blev det givetvis men nu är det en lite högre nivå (och nya människor som skriver)

”Jag har en inte så vacker men viktig historia att berätta om styrelsen i den här föreningen som jag förstår och nu också fått bevisat att vissa personer inte vill att jag skall berätta. Jag har, då jag så mycket som antytt eller skämtat om att allt kanske inte är så perfekt som det framställs, uppmanats att vara tyst, skärpa mig och skämmas för att jag inte är tacksam för det hårda arbete denna styrelse “och särskilt Frida” lägger ned. Jag har också fått två Admin att skriva inlägg för att “påminna” om god ton och ett, lite kaxigare inlägg (på “Bästa Gården”) borttaget. ” för att läsa hela posten klicka Till mina Grannar i Brf Söderbysjönten

Här kommentarerna, lite mer sofisistikerat men ändå ganska nedlåtande

Jag uppmanas här att skriva på egen blogg, egen grupp eller skriva i den ”sketna lilla gruppen för nyckelharpans vänner”, vidare konstateras att gruppen inte är flashback…. Ja, min egen blogg har jag äntligen fått motivation att börja skriva på igen, tack för det 😉 och en egen liten sketen Facebookgrupp har jag ju också startat 🙂 Nyckelharpans vänner har jag dock innte ens brytt mig om att söka efter. Svea Rikes lag nämns oxå, är det månne en liten påminnelse om styrelsens juridiska kompetens….? Nåja, jag har tydligvis inte retat varken Zuckenberg ”Bagis!” eller Google (storyn kommer…) nog för att bli censurerad och ev stämingar skall jag nog kunna hantera. Det största hindret är nog min egen rädsla och känsla av att vara ensam….. utfrysning ÄR ett effektivt vapen…..
Att beskriva ett smygande förlopp som pågått över 2½ år går inte att göra i en en da post på Facebook, särskilt inte när varje minsta antydan möts med så mycket aggression…

Jag hoppas båda dessa faktahungriga grannar lyckats hitta hit men för säkerhets skull skall jag påminna dem och alla andra av mina 600 (?) grannar.
Efter detta så följde jag upp med det här
Jag skall ”skriva av mig” och ”i framtiden kommer vi att bli tvugna” om jag ”fortsätter i samma stil” och det får ligga kvar, ”så länge det inte reslulterar i fler anmälningar”
Näe tyvärr….

Skall man skratta eller gråta? Först det nedvärderande att ”jag skall skriva av mig”…. Det har jag inget som helst behov av, jag skriver för att få folk att fatta och går så jävla försiktigt fram som jag bara kan. Jag vet vad jag ger mig in i. ”Fortsätter i samma stil”… Ok… sen ”blir vi tvugna”. Återigen Vi mot Dig men oklart vem som tvingar? och så det sista ”Så länge det inte resulterar i fler anmälningar” Det är alltså läsarnas förmåga att hantera sina känslor och reaktioner som avgör om mitt inlägg skall får ligga kvar. Inser det är dags att skriva ännu ett inlägg i min serie om psykologiska begrepp, denna gången Enmeshment

Så en lite kaxigare post på ”Bästa Gården”
Med en go gammal låt 🙂

Denna post fick ligga uppe ett par timmar innan en ”vuxen” Admin plockade ned den och la upp detta:

”Nu behöver Vi påminna om detta även i denna grupp” Att det handlar om ”Vi mot dig” är ju ganska tydligt. Det jag fundrar på är vilken relation han har till styreslen… det får jag forska i. Han hade lärt sig lite från den ”allmäna gruppen” så detta inlägg gick inte att kommentera….. Vad skall man säga? Trodde han på fullt allvar att detta skulle få mig tyst? Stackars människa…..

Tyvärr så skrev jag inte posten här och sparade inte ens en skärmdump av den men budskapet var att göra uppror och att jag inte ville bo i en förening där en liten klick rädda människor kontrollerar 600 andra rädda/uppgvina. Att jag valde en Clash låt beror dels på Styrelsens förkärlek för lagarparagrafer men också på att jag variyt på en helafton med Clash-musik som organsierades av en av alla mina sjyssta tysta 😉 grannar.

Nu återstod bara ”Bagis!” ….

Då jag blivit hotad, respektive blockerad i föreningens bägge interna Facebookgrupper postade jag detta i den öppna gruppen ”Bagis!” Vår lokala öppna grupp med nästan 6000 medlemmar….. I skrivande stund kan ni läsa inlägget och alla kommentarer direkt via länken men den kan ju tas bort även därifrån….. så jag lägger upp det även här.

Regel nr 1 i alla dysfunktionella/ narcissistiska grupper

Hur gör man när man (som jag) stöter på detta i Bostadsrättsföreningens slutna FB-grupper då man börjar berätta om hur individer i styrelsen agerat för att isolera, hota och baktala ”obekväma” element tills man, om man inte lyckas skrämma bort dem… kan motivera ett beslut?

Vissa skäller som hundar på minsta antydan till kritik, uppmanar mig att vara tyst, skämmas, känna tacksamhet…. prata med styrelsen….. Sedan, då jag blir mer konkret rycker Admin in med hänvisningar till regler om ”God ton” ”samtalsklimat” och annat. De är inte så många men väldigt lättriggade, även de som nyttjar lite mer snygga omskrivningar…..

Vi tycker det är häftigt när diktaturer i arabvärlden störtas via Facebook men blir livrädda då det gäller makten i typ den egna lilla (stora..) bostadsrättsföreningen och våra grannar, trots att vi där knappast riskerar varken avrättning, tortyr eller fängelse….. Rädsla, uppgivenhet, känslan av isolering och maktlöshet breder ut sig alltmer liksom människor som nyttjar detta för egna syften och det sker trots att det teoretiskt är enklare än någonsin att nå ut och föra ett samtal med många….

På detta fick jag, bl a följande kommentarer. Eftersom alla dessa kommenbtarer lagts upp i en öppen grupp med avsevärt större spridning än min lilla sketblogg 😉 har jag inte brytt mig om att göra dem anonyma.


Återigen Vi mot Dig fast denna gången tydligen alla 600 andra som håller med Anni ochstyrelsen . Kanske för att Anni själv lämnade syrelsen 1 nov men trots det är den mest aggressiva av alla dess beskyddare, märkligt det här med dysfunktionella familjer…. Att inte styrelsen sköter Facebookgruppen ämnar jag inte ens kommentera…..
Anni fortsätter med att berätta att jag ljuger och snackar BS men hon tänker minsann inte vara så låg som jag så att hon berättar om allt det hemska jag gjort mig skyldig till….. Anna, den ende som ännu bor kvar kommer till undsättning 🙂 men Sylvia! Inte behöver du be om ursäkt för att ditt stöd syns offentligt, Vi som bor kvar behöver så mycket synligt stöd vi kan få!
Lite stöd för mina påståenden 🙂 men tyvärr utflyttad…
Jo, jag VET också att jag inte är ensam… och att jag KANSKE kan få fler att våga… eller inte men då vete fan om jag vill bo kvar…
Förskräckligt språk? Personangrepp? Gallimattias? Visst, kan jag förstå om det jag skriver kan kännass jobbigt, särksilt för dem som kanske varit inblandade men detta är projektioner….
Jag, eller snarare Vi måste samla mer såna historier! Här eller via facebooksidan! eller mail (jag kan lägga upp anonymt)
Håller med om att kunskap om att hantera ”konflikter” och bete sig som vuxna människor är viktiga egenskaper, framförallt för människor som man ger uppdraget att leda en såhär stor förening. Hur detta hänger ihop med en anmälan av inlägget förstår jag dock inte. Jag uppskattar alla sorters kommentarer det ger en mer rättvisande bild av verkligheten än om de dummaste tas bort.

Jag har mer att berätta om censur och självcensur i föreningens egna grupper (både min egen och andras). Det får dock vara till en annan, dag. Nu är jag, torts humoristiska insla heligt trött på att gräva i detta ämne men jag tror det blev rätt bra och jag har funderat läänge innan jag ens satte igång så jag trycker ”Publish” och drar in till stan för lite blues.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s