Narcissism

Den allmänna bilden av en Narcissist är en person som älskar sig själv. Det stämmer inte. Narkissos, den vackre yngling i den grekiska mytologin som gett namnet åt narcissism, förälskade sig inte i sig själv utan i bilden av sig själv han såg då han böjde sig ner för att dricka.

Narcissiten är i grund och botten ett djupt sårat/traumariserat barn som skapat ett falskt jag för ren överlevnad och skydd mot sin känsla av att inte vara sedd och älskad. Nånstans innerst inne så vet Narcissiten dock att bilden inte är sann men att den till varje pris inte får bli avslöjad. Detta styrs inte medvetet utan handlar om ren överlevnad, att bli avslöjad, ens för sig själv upplevs som direkt livshotande.

Att konstant upprätthålla denna inre tudelning kräver givetvis en enorm massa energi. Det bästa sättet är genom att på olika sätt få den falska bilden bekräftad av sin omgivning, öppet genom lovord eller genom en känsla av makt och kontroll. Förträngning och projektion, att se egna fel hos andra, något vi alla gör ibland, är viktiga försvar men räcker inte. Narcissiten använder sig även av något som kallas Projektiv Identifikation.

Inte helt lätt att föröstå men klicka på länken ovan för att se mitt o andras förösk att förklara….

Detta betyder i korthet att narcissiten ”tvingar” personer i sin omgivning att agera ut känslor och beteenden som narcissiten för att kunna upprätthålla sin självbild, för sig själv och inför sin omgivning inte själv kan känna och agera på.

Alla relationer en narcissit har med sin omgivning styrs av i vilken utsträckning de bekräftar, respektive hotar att avslöja dennes falska självbild.

Den mest kända och, åtminstone för den oinvigde mest lätta att känna igen är den Grandiosa Narcissten. Denne skryter och skrävlar öppet om hur bra, stark, intelligent, rik, mäktig, potent… han är (detta är nämligen vanligast bland män) Det kanske mest aktuella och tydliga exemplet på en Grandios narcissist just nu är väl Donald Trump…..

Sårbar (Covert) Narcissist

Den Sårbare, hemlige Narcissiten (finns inget vedertaget svenskt ord för denne typ, måhända för att den är så vanlig hos oss 😉 ) är desstu svårare att identifiera. Denne verkar mycket mer genom att låta andra göra jobbet, både höjandet till skyarna, försvaret och det mer smutsiga i syfte att utöva makt och undanröja hot mot den egna självbilden, ryktet och positionen som ohotad ledare i gruppen.

Den sårbare Narcissiten och dennes närmaste omgivning fungerar ungefär som ett bisamhälle. Hon (kan också vara en man men här väljer jag i jämlikhetens namn pronomet hon) är som en drottning som till VARJE pris skall synas och matas men som sällan syns utåt. I stället omger hon sig av en armé av såväl drönare som arbetsbin och rena soldater, samtliga fullständigt utbytbara om de inte längre gör sitt jobb.

För flertalet utanför den allra närmaste kretsen…. så lyckas ”drottningen” ofta framstå som en hårt arbetande, kompetent, självuppoffrande och i det närmaste oumbärlig person. En bild som den, om någon ens antyder att den kanske inte är helt korrekt genast får soldaterna att gå till attack.

Den sårbare Narcissisten är över lag listigare än den Grandiose och livrädd för att visa sin rätta sida offentligt. För att inte riskera att någon skall trigga dennes narcissitiska vrede undviker hon därför till varje pris offentlig konfrontation och ofta offentlighet över huvud taget. Styra utan att synas är det som gäller.

Såväl Grandiosa som Sårbara narcisster använde alla former av tricks för att såväl förstärka sitt eget Ego som att förgöra dem som upplevs som hot men den Sårbara jobbar, då de har utrymme…. mer långsiktigt med sånt som ryktesspridning och social utfrysning. Det ideala är att utan att synas provocera fram en reaktion som ”bevisar” att offret är problemet, alltså Projektiv Identifikation. För en berättlse ur verkliga livet (mitt) om hur en Sårbar Narcisisst agerade då han inte hade tid att vara listig: Sektledaren i Kanotklubben

Länkar

På engelska finns det näst intill obegränsat med information om narcissism. Myckedt handlar dock om narcissism i relationer och är väldigt Svart/Vitt , De är onda Vi är goda, en inställning som i sig är väldigt utmärkande för narcisster och människor med mycket narcissistiska försvar…… Att välja ut några bra länkar är i det närmaste omöjligt, jag har själv läst och lyssnat på många hundra de senaste åren…. men jag skall göra ett försök och då främst sånt som förklarar själva mekanismerna

Läsning

Självet -Narcissistisk sårbarhet Bra och enkel video på Norska

Meet the Real Narcissists (They’re Not What You Think) Psychology Today dec 2017

Kort artikel på Psych Central om hur narcissister projicerar och attackerar dig

YouTube

Narcissism och Medberoende Vad är det?

Sårbar (covert) Narcissist YouTube

Narcissten och den grupp hen verkar i en av Sam Vaknins flera hundra videos om Narcissism

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s