Projektiv identifikation

Projektion är vad man brukar kalla en högre form av psykologiskt försvarsmekanism som i princip innebär att vi har lättare att se och skylla våra fel på en någon annan än se dem hos oss själva, alltså ett sätt att skydda vår självbild.

Då självbilden för narcissisten ( i fortsättningen kallad subjektet) är så otroligt viktig men samtidigt skör och beroende av konstant bekräftelse från omgivningen och faktiskt också måste skyddas ”internt” så räcker inte detta utan subjektet tillgriper det som kallas Projektiv identifikation. Projektiv identifikation brukar räknas till mer primitiva försvar av typen splitting, alltså förösvar med sitt ursprung i tidig svår tramutaisering, dok inte alltid hemska saker som hänt utan även saker som borde hänt men inte hände. Dettta kommer jag att skriva mer om i kommande inlägg om Komplex posttraumatisk stress

Hjälp! Ser ni inte han försöker ju strypa mig…….

Projektiv identifikation innebär i princip att subjektet provocerar objektet till att känna och agera ut det som inte subjektets egen självbild tillåter att subjektet själv känner och erkänner. För att få allra bäst effekt, inte bara för att skydda den interna självbilden utan också få bekräftelse på omgivningen om ”vem som är problemt” skall detta ske i ”vittnens närvaro”.

Detta psykologiska försvar används inte bara av narcissister och psykopater men för dessa är detta det enda sätt de kan förhålla sig till människor i sin omgivning och känslor agerande som inte passar in i självbilden. Den attack med anklagelser om att jag var hotfull och hon var rädd för mig som den kvinna, vilken i kraft av sin maktposition i 2½ år baktalat, isolerat och hotat mig via ”ombud” är ett utmärkt på exempel på projektiv identifikation. Länk: ”Rollbyte”

Projektiv idetnifikation handlar inte alltid om negativa aspekter och känslor av en person utan kan även gälla positiva sådana, en form av idealisering. I en relation mellan en narcissist och dess ”medberoende” kan det handla om att den medberoende projicerar sina goda egenskaper på narcissisten medan narcissisten projicerar sina negativa på den medberoende. Detta kallas Trauma Bonding och är ofta mycket svårt att bryta sig ur för den medberoende. (denna tolkning av projektiv identifikations koppling till Trauma Bonding är helt min egen. Om någon har synpunkter så är ni mer än välkomna att dela dessa i en kommentar)

Detta är en ganska bra förklaring av detta mycket komplexa begrepp

Lite länkar

Text

Wikipedia om Projektiv Identifikation (Engelska)

Kort beskriving på ”Changing minds”

40 sökresultat för projektiv identifikation på Psych Central

Beskrivning med exempel

Psychology Concepts

Youtube

En timme podcast med bra förklarinig från Psychology in Seattle 2011

½ h podcastfrån Psychology in Seattle 2016

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s